Nóż jest najczęściej używanym narzędziem w kuchni, dlatego ważne jest, aby mieć wysokiej jakości zestaw, od noży szefa kuchni po obieraczki do warzyw.
Wśród naszych akcesoriów kuchennych zajmiemy się teraz konkretnie nożami, ponieważ nie musisz być wróżką kuchenną, żeby potrzebować dobrej jakości noży w swoim domu. Ale jakie są właśnie dobre noże? Jaką sumę pieniędzy warto inwestować w noże? Jak przedłużyć ich żywotność? W niniejszem artykule szukamy odpowiedzi na te pytania.
Noże pojedyncze i w zestawie
Wcześniej w gospodarstwie domowym było do dyspozyji tylko kilka sztuk, które zostały opracowane do codziennego użytku. W międzyczasie jednak na rynku pojawiło się coraz więcej specjalnych narzędzi skrawających, więc zrozumiałe jest, że możemy zagubić się w morzu noży, gdy zdecydujemy się na ich zakup. Najlepiej zaopatrzyć się w zwykłe noże (np. do krojenia, panierowania, filetowania lub noże do owoców), żeby wyglądały harmonijnie. Dodatkowo zestaw jest zawsze tańszy niż kupić je pojedynczo. A jeśli chcemy więcej niż klasyczne noże, możemy je kupować pojedynczo, więc tak naprawdę tylko te, których potrzebujemy i których używamy na codzień. Jednak w tym przypadku ważne jest, aby naprawdę używać go do tego, do czego jest przeznaczony, w przeciwnym razie ostrze może zostać uszkodzone. Zaleca się wybór noża z kutego żelaza lub stali stopowej, ceramika w kuchni nie przyda się. Może się rozbić przy pierwszym upuszczeniu.
Ostatnio często słyszymy, że noże można myć w zmywarce. Nawet jeśli przewodnik na to pozwala, nie zaleca się ich zmywania w ten sposób. Noże umieszczone w maszynie są narażone na działanie chemikaliów oraz długotrwałą gorącą parę, które razem mogą łamać ich krawędzie. Warto je zmywać czystą wodą jak najszybciej po użyciu a następnie odłożyć je po wyschnięciuna suszarce do naczyń.
Może to brzmi dziwnie, ale o wiele bardziej niebezpieczny jest nieostry nóż, niż ostry. Jeśli nie będziemy ich regularnie ostrzyć i polerować, nie będziemy w stanie w pełni wykorzystać naszych noży. Zaleca się ostrzyć je przynajmniej raz, ale jak to dobrze robić? Ostrzymy jedną stronę krawędzi aż osiągniemy „drut”, zdejmujemy drut i dopiero wtedy zmieniamy stronę. Po osiągnięciu „drutu” kolejno z obu stron, możemy przejść na wyższy, bardziej gładki kamień, na którym powtarzamy procedurę. Na koniec wygładzamy krawędź używając stropa (skóry) lub kamienia o bardzo wysokim numerze gradacji (od 4000 w górę).
Gdy już masz podstawy, czas na odpowiedni zestaw noży Alinda oferuje teraz 9-częściowy zestaw noży w specjalnej cenie, w którym znajdziesz wszystkie typowe noże, których możesz potrzebować podczas pieczenia i gotowania. Solidny, trwały materiał. Konstrukcja rękojeści zapewnia wygodny chwyt noży, ich rozkład ciężaru jest optymalny. Do zestawu dołączona jest elegancka torba w prezencie, w której można bezpiecznie przechowywać noże, a nawet zabrać je ze sobą np. na wakacje i inne wyjazdy.
Zestaw noży zawiera:
- widelec na mięso
- ostrze do ostrzenia noży
- nóż szefa kuchni 23 cm
- nóż do chleba 21,5 cm
- nóż do krojenia 23 cm
- topórek kuchenny 16,5 cm
- nóż do obierania 9 cm
- nóż do odkostniania 12,5 cm
- nóż do szynki i łososia 25,5 cm
Wymiary opakowania:45,9x25,7x6,5 cm
Waga opakowania: 2,3 kg
Szukaj w e-shopie Alindashop.pl do wyczerpania zapasów!
Udanych zakupów życzy,
drużyna Alindy
Zapisz się do naszego newslettera, aby być pierwszym, który dowie się o nowych produktach, ofertach i zniżkach.