Ostre noże kuchenne

Ostre noże kuchenne

Wśród naszych akcesoriów kuchennych zajmiemy się teraz konkretnie nożami, ponieważ nie musisz być wróżką kuchenną, żeby potrzebować dobrej jakości noży w swoim domu. Ale jakie są właśnie dobre noże? Jaką sumę pieniędzy warto inwestować w noże? Jak przedłużyć ich żywotność? W niniejszem artykule szukamy odpowiedzi na te pytania. 

Noże pojedyncze i w zestawie

Wcześniej w gospodarstwie domowym było do dyspozyji tylko kilka sztuk, które zostały opracowane do codziennego użytku. W międzyczasie jednak na rynku pojawiło się coraz więcej specjalnych narzędzi skrawających, więc zrozumiałe jest, że możemy zagubić się w morzu noży, gdy zdecydujemy się na ich zakup. Najlepiej zaopatrzyć się w zwykłe noże (np. do krojenia, panierowania, filetowania lub noże do owoców), żeby wyglądały harmonijnie. Dodatkowo zestaw jest zawsze tańszy niż kupić je pojedynczo. A jeśli chcemy więcej niż klasyczne noże, możemy je kupować pojedynczo, więc tak naprawdę tylko te, których potrzebujemy i których używamy na codzień. Jednak w tym przypadku ważne jest, aby naprawdę używać go do tego, do czego jest przeznaczony, w przeciwnym razie ostrze może zostać uszkodzone. Zaleca się wybór noża z kutego żelaza lub stali stopowej, ceramika w kuchni nie przyda się. Może się rozbić przy pierwszym upuszczeniu.

 

 

Ostrzenie i konserwacja noży

Ostatnio często słyszymy, że noże można myć w zmywarce. Nawet jeśli przewodnik na to pozwala, nie zaleca się ich zmywania w ten sposób. Noże umieszczone w maszynie są narażone na działanie chemikaliów oraz długotrwałą gorącą parę, które razem mogą łamać ich krawędzie. Warto je zmywać czystą wodą jak najszybciej po użyciu a następnie odłożyć je po wyschnięciuna suszarce...

Wśród naszych akcesoriów kuchennych zajmiemy się teraz konkretnie nożami, ponieważ nie musisz być wróżką kuchenną, żeby potrzebować dobrej jakości noży w swoim domu. Ale jakie są właśnie dobre noże? Jaką sumę pieniędzy warto inwestować w noże? Jak przedłużyć ich żywotność? W niniejszem artykule szukamy odpowiedzi na te pytania. 

Noże pojedyncze i w zestawie

Wcześniej w gospodarstwie domowym było do dyspozyji tylko kilka sztuk, które zostały opracowane do codziennego użytku. W międzyczasie jednak na rynku pojawiło się coraz więcej specjalnych narzędzi skrawających, więc zrozumiałe jest, że możemy zagubić się w morzu noży, gdy zdecydujemy się na ich zakup. Najlepiej zaopatrzyć się w zwykłe noże (np. do krojenia, panierowania, filetowania lub noże do owoców), żeby wyglądały harmonijnie. Dodatkowo zestaw jest zawsze tańszy niż kupić je pojedynczo. A jeśli chcemy więcej niż klasyczne noże, możemy je kupować pojedynczo, więc tak naprawdę tylko te, których potrzebujemy i których używamy na codzień. Jednak w tym przypadku ważne jest, aby naprawdę używać go do tego, do czego jest przeznaczony, w przeciwnym razie ostrze może zostać uszkodzone. Zaleca się wybór noża z kutego żelaza lub stali stopowej, ceramika w kuchni nie przyda się. Może się rozbić przy pierwszym upuszczeniu.

 

 

Ostrzenie i konserwacja noży

Ostatnio często słyszymy, że noże można myć w zmywarce. Nawet jeśli przewodnik na to pozwala, nie zaleca się ich zmywania w ten sposób. Noże umieszczone w maszynie są narażone na działanie chemikaliów oraz długotrwałą gorącą parę, które razem mogą łamać ich krawędzie. Warto je zmywać czystą wodą jak najszybciej po użyciu a następnie odłożyć je po wyschnięciuna suszarce do naczyń

 

 

Ostrzenie noży

Może to brzmi dziwnie, ale o wiele bardziej niebezpieczny jest nieostry nóż, niż ostry. Jeśli nie będziemy ich regularnie ostrzyć i polerować, nie będziemy w stanie w pełni wykorzystać naszych noży. Zaleca się ostrzyć je przynajmniej raz, ale jak to dobrze robić? Ostrzymy jedną stronę krawędzi aż osiągniemy „drut”, zdejmujemy drut i dopiero wtedy zmieniamy stronę. Po osiągnięciu „drutu” kolejno z obu stron, możemy przejść na wyższy, bardziej gładki kamień, na którym powtarzamy procedurę. Na koniec wygładzamy krawędź używając stropa (skóry) lub kamienia o bardzo wysokim numerze gradacji (od 4000 w górę).

 

 

Gdy już masz podstawy, czas na odpowiedni zestaw noży Alinda oferuje teraz 9-częściowy zestaw noży w specjalnej cenie, w którym znajdziesz wszystkie typowe noże, których możesz potrzebować podczas pieczenia i gotowania. Solidny, trwały materiał. Konstrukcja rękojeści zapewnia wygodny chwyt noży, ich rozkład ciężaru jest optymalny. Do zestawu dołączona jest elegancka torba w prezencie, w której można bezpiecznie przechowywać noże, a nawet zabrać je ze sobą np. na wakacje i inne wyjazdy.

Zestaw noży zawiera:
- widelec na mięso
- ostrze do ostrzenia noży
- nóż szefa kuchni 23 cm
- nóż do chleba 21,5 cm
- nóż do krojenia 23 cm
- topórek kuchenny 16,5 cm
- nóż do obierania 9 cm
- nóż do  odkostniania 12,5 cm
- nóż do szynki i łososia 25,5 cm

Wymiary opakowania:45,9x25,7x6,5 cm
Waga opakowania: 2,3 kg

Szukaj w e-shopie Alindashop.pl do wyczerpania zapasów! 

Udanych zakupów życzy,

drużyna Alindy

Poprzedni Idealny grill ogrodowy i wędzarnia
Następny Black Friday 2019. Oto znowu wielki dzień